Η αξία της ελιάς
Οι ελιές είναι από τα τρόφιμα που μπορείς να τα συνδυάσεις με σχεδόν τα πάντα και να δώσεις στο πιάτο μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστό άρωμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληρες, κομμένες σε φλούδες αλλά ακόμα και πολτοποιημένες στη μορφή της αγαπημένης μας πάστας ελιάς. Είτε ως κομμάτι του πιάτου είτε ως συνοδευτικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνουν το πιάτο να φαντάζει λίγο πιο γκουρμέ.


Πέρα από τα κυρίως γεύματα, οι ελιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνοδευτικά με κάποιες ιδέες να είναι οι παρακάτω:
•Ντιπ με κομμάτια πράσινης ελιάς και φακής
•Φέτα με αρωματισμένο αγουρέλαιο κάπαρη και ελιές
•Τυροπιτάκια κουρού με ελιές
•Χειροποίητα κριτσίνια με πάστα ελιάς ή πάστα λιαστής ελιάς
•Μπρουσκέτες με ελιές ψητές
•Μπρουσκέτες με αγκινάρες και ελιές
•Ελληνικά muffin με ελιά και φέτα
•Palmiers με πάστα ελιάς
Κάποιες πρωτότυπες αλλά και basic ιδέες για να τις εντάξουμε στη διατροφή μας είναι οι παρακάτω:
•Πλεξούδα σφολιάτας με τυρί φέτα, πάστα ελιάς και πιπεριά Φλωρίνης
•Αλμυρό κέικ με ελιές, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδια και γιαούρτι
•Χταπόδι με πράσινες ελιές, κρεμμύδια, μαυροδάφνη και χυμό λεμονιού
•Φιλέτο κοτόπουλου με ελιές και πιπεριές
•Σάντουιτς ολικής με φέτα, ελιά και ντομάτα
•Ελιόψωμο
•Χωριάτικη σαλάτα με ελιές
•Πατάτες γιαχνί με ελιές
•Ελόπιτα ρολό
•Τηγανητές ελιές με κουρκούτι
•Ψαρονέφρι με πράσινες ελιές
•Θράψαλα κοκκινιστά με πράσινες ελιές τσακιστές
•Πέρκα με ντομάτα και πράσινες ελιές
•Κουνέλι με αγκινάρες και ελιές
•Σουπιές με μάραθο και πράσινες ελιές
•Μεσογειακή galette ολικής άλεσης με ελιές
•Μεσογειακό χταπόδι στιφάδο με ελιές
•Φαρφάλες με τόνο ελιά και κάπαρη
