Τρίκορφο Μεσσηνίας

Ημιορεινό χωριό του Δήμου Μεσσήνης που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχει 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί παράγεται το 40% της βρώσιμης ελιάς του νομού Μεσσηνίας και ο τόπος φημίζεται για την άριστη ποιότητα των ελαιοκάρπων του. Οι κάτοικοι του ασχολούνται πέρα από την παραγωγή ελαιολάδου και ελιών και με την καλλιέργεια σύκων.

Γιορτή Βρώσιμης Ελιάς, διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην πλατεία του Τρικόρφου.
Με το όνομα Πεντιά αναφέρεται και στην απογραφή των Ενετών του 1690, όνομα το οποίο διατηρήθηκε έως το 1927, προέρχεται από τις πέντε πρώτες οικογένειες του χωριού.

Στο χωριό περιλαμβάνονται και οι οικισμοί του Μαύρου Λόγγου και τον Χιλίων Σπιτιών που σήμερα δεν κατοικούνται.

Κορφή Πρώτη

Ιστορία

«Αγαθόν μεν αρούν, αγαθόν δε φυτεύειν» λέει ο αρχαίος ποιητής Τυρταίος για τη Μεσσήνη: ιδανική για όργωμα, ιδανική για καλλιέργειες. Το ελαιόλαδο αποτελούσε ανέκαθεν πολύτιμο προϊόν της μεσσηνιακής γης· στο ανάκτορο του θρυλικού βασιλιά Νέστορα μάλιστα τα πιθάρια αποθήκευσής του βρίσκονταν δίπλα στην αίθουσα του θρόνου. Πέντε χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται εδώ η ελιά. Φορτωμένη με σύμβολα και πάθη, ταυτισμένη με τον τόπο αυτό, ήταν πάντα συνώνυμη της δύναμης και της μακροβιότητας. Φύλακας της ανθρώπινης μνήμης, άσκησε και εξακολουθεί να ασκεί μια μοναδική μαγεία.

Κορφή Δεύτερη

Παράδοση

Χτισμένο ανάμεσα σε τρεις βουνοκορφές, με θέα τον μεσσηνιακό κάμπο με τους πλουσιότερους ελαιώνες της Ελλάδας, βρίσκεται το χωριό Τρίκορφο. Εδώ, κάθε Αύγουστο η ελιά έχει τη δική της γιορτή: δυο μέρες την τραγουδούν και τη χορεύουν. Από το Κιόσι ως τον Μαύρο Λόγγο κι από το Σιαλόρεμα ως τα Χίλια Σπίτια, ο ακάματος παππούς Μιχάλης ζούσε πλάι στα δέντρα του. Ο καρπός τους, το στήριγμά του. Tο λάδι τους, η επιβράβευση του μόχθου του. Τα εγγόνια του βαδίζουν σήμερα στα δικά του χνάρια.

Κορφή Τρίτη

Ποιότητα

Φημισμένο για την άριστη ποιότητα ελαιοκάρπων του είναι το Τρίκορφο, από ελιές της φίνας κορωνέικης ποικιλίας. Οι μισές από τις βρώσιμες ελιές όλης της περιοχής παράγονται στο μέρος τούτο. Το λιομάζωμα, η συγκομιδή, πραγματοποιείται με τρόπο παραδοσιακό. Η παραγωγή του ελαιολάδου, η επεξεργασία και η συσκευασία του γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα. Ο συνδυασμός, εγγύηση για την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με το υπέροχο άρωμα και το βαθυπράσινο χρώμα. Αναπόσπαστο στοιχείο της κληρονομιάς του.